Kültür

Eşme Ayva Festivali'ne AGAFED Damga Vurdu

Kartepe Belediyesi Uluslararası Unutulmuş Değerler Festivali’nin ardından yapılan, 'Kartepe Eşme Ayva Festivali' ile Kartepe bir kez daha renklendi. Avrasya Gastronomi ve Aşçılar Federasyonu ve bağlı dernekler ilgi odağı oldu.

1 Ekim 2018 Saat: 20:49
Eşme Ayva Festivali'ne AGAFED Damga Vurdu
Eşme Ayva Festivali'ne AGAFED Damga Vurdu

Kartepe Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen marka tescilli “Kartepe Eşme Ayva Festivali”, Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez’in ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Festivale AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kartepe Kaymakamı Tuncay Dursun, AK Parti İlçe Başkanı Av. Mustafa Kocaman, MHP İl Başkanı Aydın Ünlü, CHP Kartepe İlçe Başkanı Cumhur Karakadılar, il ve ilçe müdürleri, STK temsilcileri, Avrasya Gastronomi ve Aççılar Federasyonu ve üye dernekleri olan İstanbul Aşçılar Derneği, Trakya Turizm ve Gastronomi Derneği, Çanakkale Aşçılar Derneği, Avrasya Aşçılar Derneği, Marmara Profesyonel Aşçılar Derneği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Kartepe Belediyesi Koordinatörü Nurdan Köksal öncülüğünde Kadınlar Kulübü ve vatandaşlar katıldı.


Kartepe Belediyesi’nin halk oyunu ekibinin muhteşem gösterisi ile Kartepe Eşme Ayvası Festivali başladı. Festivalin açılış konuşmasında Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez, “Kartepe, son yıllarda yapmış olduğumuz çalışmalarla ülkemizin bilinirliği en yüksek ilçelerinden biri konumuna gelmiştir. İlçemizin sahip olduğu değerlerin ulusal ve uluslararası düzeyde markalaşması adına yoğun çalışmalar yapıyoruz. Bunlardan biri olan Eşme Ayvamızın sahip olduğu marka değerinin artırılması adına bugün bu organizasyonda bir araya geliyoruz” dedi.

 

Başkan Üzülmez “Ayrıca kurulan 25 stantta El Sanatları İle özellikle kadınlarımızın el emeği ürünlerinin satışı yapılmaktadır. Kurulan sahnemizde gün boyu çocuk oyunları, halk oyunları, mehteran, konser gibi birçok etkinliğimiz olmaktadır. Kocaeli Amatör Olta Balıkçıları ve Doğal Hayatı Koruma Derneği'nin (KAMADER) ortaklığında düzenlediğimiz, 4. Uluslararası Sazan Balığı Tutma Yarışması'da yine bu bölgede devam ediyor. İlçemizin çok önemli bir markası olan Eşme Ayvamızın üreticilerin kazancını arttırmak ve alternatif tüketim yaratmak için Ayva Cezeryesi'nin üretimini arttırdık ve tüm ülkeye yayılması adına önemli çalışmalar yapıyoruz” açıklamasında bulundu.


Bu şehirde ticaret var, hayat var” ifadeleri ile konuşmaya başlayan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, ‘’Kırkın üzerinde liman var. Eşme ayvası denince akan sular duruyor. Tatlı su gölü olan Sapanca’dan buraya Eşme’ye 130 adet köyümüze su pompasıyla su getiriyoruz. Su olmayınca hayat olmaz. Doğalgazımızı getirdik. Ayva Festivali, Eşmemize ayrı bir renk katıyor. 


AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker ise konuşmalarında; ‘’Kocaeli’ye dışarıdan bakan sanayi şehir sanıyor. İzmit Kulfallı'da üzüm, Kartepe’de Eşme Ayvası, Gölcük İhsaniye’de elma, Maşukiye’de armut, Körfez’de kiraz yetişiyor. İnsanın yaşadığı her kademede büyük çalışmalar var. Çiftçilik ve tarım çok önemli. Bir çok alanda desteklerimiz var” açıklamasında bulundu.

Kartepe Belediyesi tarafından festival alanına kurulan stantları, Eşme’nin eşsiz ayvası süsledi. Ayva üreticileri, kurdukları stantlarda ayva satışı da yaptı. Festivale katılan zanaatkârlar kendilerine ayrılan Ebru, Hat, Cam Sanatı, Kaligrafi, Çini stantlarında sanatlarını icra etti. Eşme Ayvası Festivali’nde çocuklarda unutulmadı. Animasyon gösterileri, kukla gösterileri, gölge oyunları ve oyun grupları ile çocuklar da çok eğlendi. Eşme Ayvası'na dikkat çekerek, farkındalığını arttıran festivalin Kartepe’ye değer kazandırdığını belirten ayva üreticileri, desteklerinden dolayı Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez’e teşekkür etti. Kartepe Eşme Ayvası Festivali’nde, Kartepe Belediyesi tarafından vatandaşlara ayva dağıtıldı.

Her yıl kendini geliştirerek büyüyen festivalde en lezzetli ayva tatlısı, en bakımlı ayva bahçesi, en iyi ayva olarak 3 dalda ödüllü yarışmalar düzenlendi. Dereceye girenlere çeşitli para ödülleri verildi. Kartepe Eşme Ayvası Festivali’nde jüri üyeleri tarafından stantlar incelenerek ayvalara puan verildi. Kartepe Eşme Ayvası Festivali’nde 'En İyi Bahçe' kategorisinde Saniye Tarcan birinci olurken, Recep Günay ikinci, Taner Can ise üçüncü oldu. 'En İyi Ayva' kategorisinde Ahmet Can birinciliği alırken, Ali Tek ikinci, Ertan Tarcan üçüncü oldu. 'En Güzel Ayva Tatlısı' kategorisinde birinci Cevriye Kaya, ikinci Cemile Manaz, üçüncülüğü Tuğba Meral Dönmez elde etti.

Avrasya Gastronomi ve Aşçılar Federasyonu'na bağlı İstanbul Aşçılar Derneği beş yıldır yönetimi ve üyeleri ile birlikte Kartepe'ye her konuda destek olarak güzel işlere imza atarak bir birliktelik oluşturmuşlardır. Federasyon'a bağlı diğer derneklerle beraber hem yöneticileri hem üyeleri, güçlerini bir araya getirerek festivale damga vurdular. Görüntüsü ve eşsiz lezzetiyle marka tescili yapılan Eşme Ayvası bu festivalde taçlandı. Çeşitli şekillerde maharetli ellerde hazırlanan tatlılar, reçeller, marmelatların yarıştığı 45 tarif jüri üyelerinin değerlendirmesinden geçti. 

AGDAFED Başkanı Şef Ahmet Karaman ise bize bulunduğu açıklamada; ''Kartepe'de olmanın keyfini bu güzel günde beraber yaşıyoruz. Federasyonumuz ve bağlı derneklerimiz ile yöreselin peşinde, zamanımızdan çalarak vakit ayırmaya gayret ediyoruz, edeceğiz. Bu tarz çalışmaların çoğalması sektörel ve yerel kalınmada çok önemli. Çiftçinin ön plana alınması, yerli ürünlerin sofralarımızdan eksik olmaması gerekliliğini gün geçtikçe daha iyi anlıyoruz. Ben tüm derneklerime, üyelerime, Kartepe Belediyesi'ne, yarışmaya gönül ve emek vermiş katılımcılara teşekkür ediyorum. Buradan bir konuya daha değinmek isterim. Biz aşçılar zor yetişiyoruz. Şef olabilmek büyük emek ister. Bizler Federasyonumuz ve bağlı derneklerimiz ile 29 Eylül günü 15. ölüm yıldönümü olan büyük ustalarımızdan birisi olan Tuğrul Şavkayı'da bu vesile ile anmak istiyoruz ve kendisini yad ediyoruz. Sektörümüze emekleri büyük olan Üstad gibiler zor yetişiyor.'' dedi.

Festival paydaşlarından, İstanbul Aşçılar Derneği'nin Başkanı Şef İsmail Yılmaz, Kadın Kolları Başkanı Şef Ayten Saner ve Avrasya Gastronomi ve Aşçılar Federasyonu'nun Genel Sekreteri Şef Adem Yılmaz yarışmacılarla oldukça yakından ilgilendi. Hem heyecanlarına ortak oldular hemde tariflerin jüri sunumuna hazırlanmasında yardım ettiler. Jüri üyeliği yapan aynı zamanda gurme tatlar peşinde koşan, Üçyıldız Yöresel Peynirleri'nin satış sorumlularından Fatma Boz övgü dolu sözler ile festivalden bahsetti. Kocaeli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ayfer Özmen ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Nermin Tol'de jüride yer aldı.

Haber: Veysel Kavrayan



YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız