Eko Yaşam

EMBA Termik Santrali'nin iptali için başvuru

Adana'da demokratik kitle örgütleri, EMBA Termik Santrali'nin yapımının durdurulması talebiyle mahkemeye başvurdu. Meslek örgütleri, kentte temiz hava istediklerini vurguladı.

11 Haziran 2020 Saat: 08:24
EMBA Termik Santrali'nin iptali için başvuru
EMBA Termik Santrali'nin iptali için başvuru

ADANA

Adana Barosu, Adana Tabip Odası, Adana Eczacı Odası, Adana Diş Hekimleri Odası, Adana Veteriner Hekimler Odası, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Adana Meslek Odaları Birliği, Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Platformu, EMBA Termik Santrali’nin iptal edilmesi talebiyle Adana Adliyesi Taş Bina önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya KESK, ESP, EMEP ve CHP üyeleri de destek verdi. Eylemde "Adana temiz hayayı hak ediyor" yazılı pankartın yanı sıra çevre katliamlarını anlatan fotoğraflar taşındı.

Adana Tabip Odası eski Başkanı Doktor Ali İhsan Ökten, Doğu Akdeniz Bölgesi'nde çalışan termik santrallerin halkı zehirlemeye devam ettiğini söyledi. Yumurtalık'ta 2003 yılından bu yana çalışarak etrafa zehir saçan Sugözü Termik Santrali'ne sadece bin 800 metre uzaklıkta, Çin sermayeli EMBA Hunutlu Termik Santrali inşaatının halkın yaşam hakkını tehdit ettiğini belirten Ökten, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na karşı Ankara İdare Mahkemesi'nde santralin lisansının iptal davası açtıklarını belirtti. Sugözü Kömürlü Termik Santralinin çalıştığı bölgede 2009'da 5 olan kanser vakası sayısının 2014'te 60'a çıktığını ve kanser vaka sayısının 11 kat, kanser türlerinin de yüzde 275 oranında arttığını dile getiren Ökten,  nüfusta ise düşüş yaşandığını ifade etti.

'ÇED RAPORUNA ONAY VERİLMEKTE'
Çevre Mühendisleri Odası'nın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hava kalitesi ölçüm istasyonu verilerine göre hazırladığı raporunda, Adana'nın 2019'da 236 gün yani yılın yüzde 65'inde Dünya Sağlık Örgütü'nün sınır değerleri üzerinde kömür kaynaklı partikül madde (kirli hava) soluduğu belirlediğini anımsatan Ökten, "Adana ve Doğu Akdeniz bir termik santral daha kaldıramayacak kadar ağır bir kirlilik yükü altındadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yayınladığı 'İskenderun Körfezi Bütünleşik Kıyı Alanları Planı Açıklama Raporu'nda İskenderun Körfezinin ağır bir kirlilik yükü altında olduğu belirtilmekteyken aynı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı neredeyse bitişik sayılabilecek bir mesafede (1800 metre) yan yana 2 termik santralin kurulması için ÇED raporuna onay vermektedir" dedi.

SANTRAL ÖLÜM ORANINI ARTTIRIYOR
Kömürlü termik santrallerin havaya mutlaka partikül madde saldıklarını söyleyen Ökten, koronavirüs salgınında İtalya'nın endüstrileşmiş, havanın kirli olduğu kuzey bölgesinde ölüm oranının yüzde 12 iken, geri kalan bölgelerde bu oranın yüzde 4,5 olduğunun ortaya çıktığını kaydetti. Ökten, hava kirliliğinin koronavirüs gibi hastalıklardaki ölüm oranlarını nasıl etkilediğini vurguladı.

ADANA'YA TEMİZ HAVA
Ökten, Yumurtalık'ta termik santralinin iptal edilmesini istediklerini belirterek, "Temiz hava isteyen meslek odaları ve çevre dernekleri olarak bizler Adana'nın ve İskenderun Körfezi'nin bir termik santral daha kaldıramayacağını, halk sağlığını tehdit eden santralin Sağlık Etki Değerlendirmesi ve tüm körfezi kapsayan kümülatif hava kirliliği modellemesi yapılmadan inşaatına başlandığını biliyoruz, bu nedenle EMBA termik santral inşaatının durdurulmasını talep ediyoruz" dedi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız