Eko Yaşam

Çevre Örgütlerinden Kazdağlarındaki yaşam savunucularına destek sürüyor

Çanakkale’de Kazdağları Direnişçilerine yönelik baskı ve operasyonlar tepki çekmeye devam ediyor. Kordonboyu’nda bulunan Truva Atı önünde bir araya gelen çok sayıda kitle örgütü duruma tepki gösterdi.

24 Eylül 2020 Saat: 07:24
Çevre Örgütlerinden Kazdağlarındaki yaşam savunucularına destek sürüyor
Çevre Örgütlerinden Kazdağlarındaki yaşam savunucularına destek sürüyor

Çanakkale’de yaşam savunucularına yönelik baskın ve gözaltı uygulaması ile direniş alanının tahliyesi tepkilere neden oldu. Çok sayıda çevre örgütü, Çanakkale Valiliği’nin uygulamalarına tepki göstererek, “Bizler bu kararın neden verildiğini biliyoruz. Bu kararın pandemiyle alakası yoktur. Kazdağları’nı elini kolunu sallayarak delik deşik etmesine izin vermediğimiz Alamos içindir, Halilağa’da halkın katılımı toplantısını keyiflerince yaptırmadığımız Cengiz içindir bu karar. Bu tahliye siz rahat olun biz sizin yanınızdayız demek içindir” dediler.

Çanakkale’de Kazdağları Direnişçilerine yönelik baskı ve operasyonlar tepki çekmeye devam ediyor. Kordonboyu’nda bulunan Truva Atı önünde bir araya gelen çok sayıda kitle örgütü Çanakkale Valiliği’ne tepki gösterdi. Çevre örgütleri, siyasi partiler, meslek örgütleri ve dernek temsilcileri ile vatandaşlar, “Onlar ormandan gidene kadar biz burayı terk etmiyoruz” dediler. Sabahın erken saatlerinde yapılan operasyon ile ilgili olarak yapılan açıklamada, “Kazdağları’nda orman katliamına karşı 425 gündür sürdürülen direniş nöbetine bu sabahın köründe 100’ün üzerinde jandarma tarafından müdahalede bulunuldu. Alanda bulunan yaşam savunucusu arkadaşlarımız gözaltına alınarak Jandarma Komutanlığı’na götürüldü. Müdahale sırasında arkadaşlarımızın aileleri ve avukatları ile görüşmelerine, hatta tuvalete gitme isteklerine ve görüntü almalarına izin verilmedi. Jammer’larla internet erişimini de kestiler. Tam 10 aydır Kazdağları Kirazlı mevkiinde, yüzbinlerce ağacı katlettikleri yerde işgale devam eden Alamos Gold şirketini tahliye etmek için kılını bile kıpırdatmayan Çanakkale Valiliği, nöbeti sürdüren direnişçilere müdahale etti’ denildi.

“HİÇBİR YERDE GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ”

“İktidar, maden şirketlerine bir sürü teşvik ve muafiyet sağlıyor” denilen açıklamada, “KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, kurumlar ve gelir vergilerinde indirimler, hazine arsalarının yatırım yeri olarak tahsisi, ayrıca düşük faizli kredi desteği… İktidar şirketlere bütün kolaylıkları sağlarken zenginliğine zenginlik katan şirketler olurken, halk da suyundan, merasından, köyünden oluyor.   Alamos Gold ve tüm madenciler ormanlık alanda bulunmaya ve çalışmaya devam ederken, ülkenin her yanında ormanlık alanlarda ağaç kesimleri yapılırken Çanakkale Valiliği’nin nöbet alanını pandemi bahanesi ile boşaltması kabul edilemez. Biz Kazdağları’nı savunmaktan vazgeçmeyeceğiz. Ormanlarımızı, yaşam alanlarımızı şirketlere terk etmeyeceğiz. Hiçbir yerde geri adım atmayacağız. Kazdağlarında, Cerattepe’de, Murat Dağında, Munzur’da, Fatsa’da… Her yerde karşınıza çıkacağız. Yaşam savunucularından önce 13 Ekim 2019’dan bu yana ruhsatsız bir şekilde Kirazlı’da bulunan Alamos Gold tahliye edilmelidir. Arkadaşlarımız şimdilik bırakıldı ancak alanda neler olduğunu henüz bilmiyoruz. Kirazlı Nöbet Alanı’na yapılan ve yaşam savunucularına karşı yapılan bu müdahaleyi kınıyoruz” ifadelerine yer verildi.

“KARARIN PANDEMİ İLE İLGİSİ YOK”

Açıklamada son olarak; “Bizler bu kararın neden verildiğini biliyoruz. Bu kararın pandemiyle alakası yoktur. Kazdağları’nı elini kolunu sallayarak delik deşik etmesine izin vermediğimiz Alamos içindir, Halilağa’da halkın katılımı toplantısını keyiflerince yaptırmadığımız Cengiz içindir bu karar. Bu tahliye siz rahat olun biz sizin yanınızdayız demek içindir. Belki Valilik sizin yanınızda olabilir ama Halilağa’da da görüldü ki halk Kazdağları’nın yanında, yaşamın yanında… Onlar talancılardan, millete küfür edenlerden, memleketin her bir karış toprağını satanlardan yanadır bizlerse ormandan, sincaplardan, topraktan ve sudan yanayız. Tahliye edilmesi gereken yaşam savunucuları değil Alamos Gold’dur! Onlar ormandan gidene kadar direnmeye edeceğiz. Bugün Kazdağları’na sahip çıkmak memlekete sahip çıkmaktır, dünyaya sahip çıkmaktır, tüm kamuoyunu, kitle örgütlerini, muhalefet partilerini, çevre ve ekoloji örgütlerini, tüm bu dünyada yaşamak isteyen insanları Kazdağlarına sahip çıkmaya çağırıyoruz” denildi.

Açıklamaya destek veren örgütler:

Ekoloji Birliği, Kazdağları Kardeşliği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Kazdağları İstanbul Dayanışması, Her Yer Kazdağları, Kazdağları Sanatçı Dayanışması, Kazdağları Dayanışması, Bayramiç Dayanışması, Ayvalık Tabiat Platformu, Burhaniye Çevre Platformu, Yeni Foça Forum, Bergama Çevre Platformu, DAÇE, Bartın Platformu, Antalya Ekoloji Meclisi. Ordu Çevre Derneği¸ Doğader-Bursa   Yaşam ve Dayanışma Yolcuları, TERÇEP, SİNOP NKP¸ Çekere Irmağı Özgür Akacak Platformu, AMED Ekoloji Derneği, Hevsel Koruma Platformu, Mezopotamya Ekoloji Hareketi, Munzur Koruma Kurulu-DEDEF, Doğanın Çocukları, Bakırtepe Çevre Platformu, Murat Çev Kop. Çine Yaşam Platformu, Artvin Çevre Platformu, TURÇEP,  YAŞAMDER,  Yeşil Artvin Derneği, Bursa Artvin Çevre Platformu, Didim Çevre Platformu, Söke ÇEP, Kuşadası Çevre Platformu, MUÇEP, Yeşiller Partisi Merkezi, Mersin NKP, Munzur Çevre Derneği, Çeşme Çevre Platformu, Biga Ekoloji ve Yaşam Platformu, İHD-Çanakkale, Disk Emekli Sen-Çanakkale, EMEP-Çanakkale, Bozcaada Forum, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi-Çanakkale, Eğitim-Sen Çanakkale, Çanakkale Tabip Odası, Sol Parti-Çanakkale, Halkevleri- Çanakkale, EGEÇEP, Balıkesir Çevre Platformu, Çan Çevre Derneği, HDP-Çanakkale, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Merkezi, TKP-Çanakkale, TİP-Çanakkale, Tüm Bel Sen-Çanakkale, SES-Çanakkale, BES-Çanakkale ve Terme Çevre Platformu

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız