Eko Yaşam

AYÇEP: Aydın’da yaşamı savunmak için jes’e karşı ortak ses olalım!

Aydın halkının koronalı günlerde bile hukuksuz faaliyet çabası içindeki JES’lere karşı mücadelesi sürüyor.

13 Mayıs 2020 Saat: 02:27
AYÇEP: Aydın’da yaşamı savunmak için jes’e karşı ortak ses olalım!
AYÇEP: Aydın’da yaşamı savunmak için jes’e karşı ortak ses olalım!

TÜRKER DEMİRCİ

Net Haber Ajansı


AYDIN

Bir basın açıklaması yapan AYÇEP, (Aydın Çevre ve kültür Platformu) “Yaşamı hakkımızı savunmak için hep birlikte JES’e karşı SES olalım!” çağrısında bulunarak, ‘Hem topraklarımızı hem suyumuzu hem geleceğimizi bizden çalan suçlular suç üstü yakalanmıştır’ dedi. 

Aydın halkının koronalı günlerde bile hukuksuz faaliyet çabası içindeki JES’lere karşı hem tarim arazilerine hem de sağlıklı yaşam hakkına sahip çıkma mücadelesi sürüyor. Kızılcaköy ve Yılmazköy‘de adeta JES zulmü yaşayan halkın mağduriyeti, JES şirketlerin hukuksuzca faaliyetinin sürmesi, yurttaşların sabrını iyice taşırırken, bir basın açıklaması yapan AYÇEP (Aydın Çevre ve kültür Platformu) “Yaşamı hakkımızı savunmak için hep birlikte JES’e karşı SES olalım” çağrısında bulundu. Açıklamada, ‘Bu şirketler hem topraklarımızı hem suyumuzu hem de geleceğimizi bizden çalmaktadır. Suçlular suç üstü yakalanmıştır’ denildi. AYÇEP tarafından yapılan açıklama şöyle:

Hep birlikte JES’e karşı SES olalım!

Aydın şehri çehresi, doğası ve kültürü ile birlikte yüzyıllardır insanların yaşadığı en güzel coğrafyalardan biri olmuştur. Hatta ünlü tarihçi Heredot, Aydın şehrini “Gökyüzünün altındaki en güzel yeryüzü” diye nitelendirmiştir. Ancak son 10 yılda bu en güzel yeryüzü gözlerini kar hırsı bürümüş JES’ler tarafından hunharca katledilmektedir. Hem de bu işi insanların gözünü boyarcasına PR çalışmalarıyla birlikte yapmaktalar. Bu şirketler hem topraklarımızı hem suyumuzu hem de geleceğimizi bizden çalmaktalar.

JES’ler kurulmadan önce binary (ikili çevrim) sistem dedikleri en modern sistemde üretim gerçekleştireceklerini ve bu sistemlerin doğaya hiçbir şekilde akışkan ve emisyon salmayacağını belirterek yasal işletme ruhsatlarını ve üretim lisanslarını almaktadır. Hatta bu yasal işlemlerini çevrede zeytinlik alanların olduğunu ve 1. Sınıf tarım arazisi olduğunu üstüne basa basa belirtmelerine rağmen gerçekleştirmektedirler.[1],[2] Hatta bu JES şirketlerine kazandıkları yüksek kârlar yetmemektedir ki bu JES şirketleri başında taahhüt ettikleri akışkan ve emisyon alıcı ortamlara vermeyeceğiz, bizim sistemimiz çevreyi kirletmez sözlerini unutarak akışkan ve emisyonlarını Aydın’ın kentsel alanına, ovalarına ve yaşamının tam ortasına nükleer bir bomba misali bırakmaktadır. Hatta bu hafta sonu Yılmazköy’de geçen hafta kazanın olduğu alanda yeniden gaz salınımına pervasızca devam etmektedir. JES şirketlerinin bu kadar pervasızca davranması ancak ve ancak yetkili kurumlar tarafından denetlenmemesinden kaynaklanmaktadır. Bu pervasızlıkların sona ermesi için bir an önce yetkili kurum ve kuruluşları göreve davet ediyoruz.

Yılmazköy’de geçen hafta patlama olan kuyuda izinsiz olmasına rağmen çalışma devam ediyor. Yetkililer nerede?

‘Gökyüzünün altındaki en güzel yeryüzü’ “JES çöplüğü”ne çevrilmesin!

Bunun yanı sıra Aydın Valiliği tarafından açıklanan emisyon ölçümlerinin sonuçları tartışmaları dindirmemiş, Aydın halkı JES’lerden başka sebep yoksa burnuna gelen çürük yumurta kokusunun temel sebebini merak etmektedir. Ayrıca T.C. Efeler Belediyesi’nin ölçümüne istinaden bakıldığında suçlular suçüstü yakalanmıştır. Bu nedenle yetkili kurum ve kuruluşlar Çevre Kanunu’nun 11. Madde’sine dönük olarak Kocagür’deki KEN 3 JES işletmesinin işletme ruhsatlarını iptal etmeleri gerekmektedir. Yılmazköy’deki firmayla ilgili olarak gerekli işlemler ivedelikle gerçekleştirilmeli ve Yılmazköy’de halkın arazileri ve yaşam alanları tahrip olan bireylerin zararları telafi edilmelidir. Yılmazköy’deki patlama sadece bir iş kazası değil aynı zamanda çevre katliamıdır.

Tüm çıplaklığıyla bugüne kadar gelinen durumun kısa özeti budur. Ancak bu resme sürekli yeni süreçler eklenmeye çalışılmaktadır. Kızılcaköy’de, Kuyucular-Beyköy’de, Kalfaköy’de, Nazilli ve Karacasu’da aynı resim uygulamaya koyulmaktadır. Aydın şehri JES’ler tarafından doğudan batıdan kuşatılmakta ve birileri bu coğrafyayı “JES çöplüğü” haline getirmeye kararlıdır.

Bu nedenle bu duruma karşı çıkmak için tüm AYDIN’lıları, tüm Belediye Başkanları’mızı (özellikle İncirliova ve Germencik Belediyeleri’ni), Milletvekillerimizi, Siyasi Parti İl ve İlçe Başkanları’nı, STK’ları Aydın için SES OLMAYA çağırıyoruz. Tepkilerimizi daha güçlü göstermek zorundayız. Tüm JES’ler kapatılıncaya kadar Aydın Susmasın.

Bu Memleket Bizim! Başka Bir Aydın Yok!
Yaşanabilir Bir AYDIN ve DÜNYA için SES VER!

AYÇEP (Aydın Çevre ve Kültür Platformu) Yönetimi

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız