Güncel

Aliyev; “Covid-19’u karşılıklı destek, öz kontrol ve ortak çabalarla yenebiliriz.”

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in girişimiyle Bağlantısızlar Hareketi’nin Temas Grubu formatında bir Zirve gerçekleştirildi.

4 Mayıs 2020 Saat: 23:19
Aliyev; “Covid-19’u karşılıklı destek, öz kontrol ve ortak çabalarla yenebiliriz.”
Aliyev; “Covid-19’u karşılıklı destek, öz kontrol ve ortak çabalarla yenebiliriz.”

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve Bağlantısızlar Hareketi (NAM) Dönem Başkanı İlham Aliyev'in girişimiyle, Bağlantısızlar Hareketi Temas Grubu formatında "Covid-19'a karşı birlikteyiz" konulu yeni tip korona virüs Covid-19 ile mücadeleyle ilgili Zirve toplantısı video konferans yoluyla  gerçekleştirildi.

Zirve görüşünde yeni tip koronavirüs salgınına karşı işbirliği ele alındı. Zirve konuşmasında Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, küresel salgın Covid-19'un tüm ülkeler üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu ve yalnız karşılıklı destek, öz kontrol ve ortak çabalarla Covid-19'un üstesinden gelinebilineceğini söyledi.

"Covid-19'a karşı birlikteyiz" Zirvesiyle, Azerbaycan'ın başlattığı ikinci zirve olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Aliyev, 10 Nisan'da Covit-19'a karşı Azerbaycan'ın başkanlığında gerçekleşen Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Zirvesi'ni hatırlattı. 25-26 Ekim 2019 tarihlerinde Başkent Bakü’de düzenlenen 18. Bağlantısızlar Hareketi Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde, dönem başkanlığı Azerbaycan’a geçmişti. Azerbaycan 2022’ye kadar Bağlantısızlar Hareketi’ne başkanlık edecek.

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Zirve’de, Azerbaycan'da koronavirüsün yayılmasını önlemek için alınan zamanında ve gerekli önleyici tedbirler hakkında bilgi vererek, pandemi sırasında önceliğin insan sağlığını ve sosyal korunmasını sağlamak olduğunu vurguladı. Ülkesinde alınan tüm bu önlemler sonucunda kitlesel yayılımın önlendiğini, son üç hafta içinde Azerbaycan'da enfekte olmuş insan sayısı ile iyileşen insan sayısı arasında olumlu bir eğilim olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, pandemi sırasında Azerbaycan'da ekonomik istikrarı sağlamak, istihdam sorunlarını çözmek ve makro ekonomik ve finansal istikrarı sağlamak için yapılan çalışmalardan söz ederek bu amaçla 3,5 milyar Manat değerinde bir sosyo ekonomik destek paketinin kabul edildiğini belirtti.

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aliyev, küresel dayanışmanın bir örneği olma adına Bağlantısızlar Hareketi’ne üye devlet ve dönem başkanı olarak, video konferans yoluyla Covid-19 salgınına istinaden, devlet ve hükümet başkanları düzeyinde BM’ce öngörülen Genel Kurul'da özel bir oturumun yapılmasını önerdi.

Bölgesel coğrafi temsil ilkesine dayalı olarak temas grubu formatında gerçekleştirilen toplantıya, Birleşmiş Milletler (BM), Afrika Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) gibi uluslararası kuruluşların yöneticileri de katıldı. Zirve’de 40'tan fazla üye ülkenin devlet ve hükümet başkanları da konuşma yaparak, yeni tip koronavirüs ile mücadelede iş birliği ve dayanışma mesajı verdi.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Azerbaycan'ın örgüte verdiği desteği takdir etti. DSÖ'ye 5 Milyon Dolarlık mali destek sağladıkları için hükümete, Azerbaycan halkına ve Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e teşekkürünü iletti.

Toplantının sonunda, Covid-19 pandemisine karşı iş birliği hakkında bir bildiri kabul edildi.

Haber: Veysel Kavrayan

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız